Vanliga frågor och svar om våra produkter

1. Hur många ventiler behöver jag?

Vi rekommenderar minst 1 ventil i varje rum för en effektiv ventilation. Är rummet större än 22 kvm rekommenderar vi 2 st ventiler. För större rum och lokaler rekommenderar vi att du monterar en ventil per 20:e kvm.
(exempel: 60 kvm = 3 ventiler, 80 kvm = 4 ventiler o.s.v.)

2.Kan jag installera era ventiler på befintliga hål?

Ja, det går alldeles utmärkt! Vi har ett komplett sortiment rörstorlek 80, 100, 125 som passar de flesta ventilrör. Vi har också täckplattor för montage i befintliga fyrkantiga hål efter klaffventiler.

3.Vi har ett fritidshus besöker sommar och vinter det känns instängt när vi kommer och behöver vädra ordentligt. Är intresserad av era termostatstyrda ventiler men det finns två temperaturområden, vilken temperatur skall vi välja? Har grundvärme c:a 8 grader.

Husen behöver vädras och det sköter velcoventilen om när ni inte är där, men man bör inte ha ventiler som är öppna jämt. Vår rekommendationen är en ventil med +5 till +20 grader med ventilstorlek 80 i varje rum. Det kommer att ge ett vädrat hus utan en ökad elförbrukning. Se vårt utbud av friskluftsventiler för fritidshus här.

4.Vi har självreglerande ventiler i vår villa men vi ser att några ventiler är halvöppna även när det är -7 grader ute, borde de inte vara stängda som övriga ventiler?

Det är för att skydda dina väggar mot fukt. Husen har ett s.k. övertryck när det är kallare ute. Detta skapas när kall luft som kommer in värms upp. Luften får då ökad volym och den ökade luftmassan pressas ut genom velcoventilen. På så sätt förhindras att luftmassan går ut genom väggpartierna, något som kan skapa fuktproblem i väggarna.

5.Jag har kondens i nederkant på fönstren så fort det blir kallare ute. Jag förstår att man behöver ventilera men har inte råd med en ventilationsanläggning på över 50000 kronor, tips önskas. Tacksam för svar.

Ditt hus har alldeles för hög fuktighet inomhus och fukten sitter troligen i väggarna. Om ditt hus är för tätt innebär det att fukten vandrat genom dessa. Vi rekommenderar montering av friskluftsventiler och komplettera med småfläktar i våtutrymmena. Kondensen på fönstren kommer försvinna ganska omgående. Uppskattad kostnad 8-10.000 kronor.

6.Är det lämpligt att montera självreglerande ventiler bakom en radiator?

Det fungerar utmärkt! Tänk på att ventilen skall ha termostatbulb +5 +20. Se aktuell modell här.

7.Jag har en frånluftsvärmepump, kan jag installera självreglerande friskluftsventiler i huset?

Ja, våra ventiler går att installera ihop med frånluftsvärmepump samt efter FTX-ventilation m.m. Vi kompletterar ventilerna med minbrickor som minimerar stängningen.

8.Vi bygger nytt hus och våra väggar är 44 cm tjocka. Er VTK 125 har längden 27 cm, finns det så det passar väggen?

Ja det finns förlängningsrör till VTK 125.  Komplettera med 2 st förlängningsrör. Se våra rör här.

9.Var skall man montera ventilerna lämpligast i rummet för bästa funktion?

Montering bör vara så nära taket som möjligt och var som helst efter väggen. Observera att det ovan fönster kan finnas bärande balk så montera hellre vid sidan av fönstret. Absolut bästa placering är i ett hörn eftersom det s.k. övertrycket är högst här. På så sätt skapas god egen ventilation (luften kommer in och går ut genom samma ventil).

10.Huset har en utsugningsfläkt som regleras efter utetemperaturen och väggventiler som är öppna jämt. På vintern blir det drag på vissa ställen i rummen, kan detta elimineras med velcoventilen?

Absolut! Om du byter till velcoventiler och köper till en 4 mm stor minbricka (ventilen stänger då inte helt utan reglerar med öppningen 16 mm ner till 2 mm). Med rätt inställning av flöde på frånluftsfläkten undvikes kallras. Se våra minbrickor här.

11.Mitt hus har manuella väggventiler som kan öppnas och stängas med reglage och snöre, nu undrar jag vad det är för poäng med att investera i termostatstyrda ventiler?

Det handlar om att spara istället för att slösa. För optimal energibesparing och fullgod inomhuskomfort skall vi varken överventilera eller underventilera vårt boende. Att ta in kall luft kostar pengar, därför måste manuella ventiler bevakas, särskilt vintertid. Termostatstyrda friskluftsventiler reglerar istället luften automatiskt och kompletterar dagens uppvärmning vilket innebär en stor energibesparing. Se vårt utbud av friskluftsventiler för bostadshus här.

12.Arbetar som konsult och ritar in ventilation i bl.a. nya småhus och renoveringsobjekt. Ni har storlekar på era självreglerande ventiler från diameter 80 till 160 mm, finns det något underlag för projektering av ventilationen?

Ja, är det ett permanent boende skall det vara med temperaturbulb -5 +10 grader (se våra ventiler för bostadshus).

För hus byggda före 50-talet rekommenderar vi 80 mm-ventilen, om det inte tilläggsisoleras.

För hus byggda före 2000-talet blir det ventilstorlek 100 m.m.

För nya hus byggda 2000 och framåt rekommenderar vi ventil 125 mm på grund av tjockare väggar och tätare hus. Den naturliga ventilation som ventilerna åstadkommer är fullt tillräcklig för ett bra inomhusklimat. Våtutrymmena skall givetvis ha en småfläkt eller en självdragskanal.

Vi erbjuder 10 års garanti på vår termostatbulb.

Vem handlar du som?